nl
en

BLOG
DEELNEMERS
TRAJECT
CURSUS

Tentoonstellingstraject

De deelnemers van de training ‘De kunst van het tentoonstellen’ ontwikkelen en organiseren gezamenlijk een tentoonstelling in de Mesdag Collectie in Den Haag. Deze tentoonstelling is de afsluiting van het trainingstraject waar de deelnemers in november 2015 mee zijn gestart.

Dit traject begon met een verdieping in de Mesdag Collectie en de geschiedenis van dit voormalig woonhuis van het kunstenaars- en verzamelaarsechtpaar Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. De deelnemers zijn daarbij in gesprek gegaan met Wite de Savornin Lohman (manager van de Mesdag Collectie) en Marieke van der Kuijl (assistent-manager van de Mesdag Collectie) over de verzameling, de gang van zaken in het museum en de voorgaande tentoonstellingen. Vervolgens is de groep in december 2015 verdeeld in drie groepjes, die ieder afzonderlijk een tentoonstellingsconcept hebben ontwikkeld. Hierbij hadden de groepjes veel vrijheid, de enige eis voor het concept was dat de tentoonstelling een link moest hebben met de vaste collectie van het museum en woonhuis of met Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten.

Groep 1: Elza van den Berg, Florentine Lodeizen en Daniël Loos.
Groep 2: Dorine de Bruijn, Denise Heijtel, Anna Marieke Nooitgedagt en Teunis Ruiten.
Groep 3: Pascal Arts en Mila Pafort.

Meer informatie:

Pitch

Groep 1 concept: ‘De schetsmatigheid als beeldende kwaliteit van de Mesdags tot nu’: In deze expositie wordt werk van de Mesdags tot nu getoond die schetsmatigheid laten zien van fijnzinnige spaarzame tekeningen tot ruw expressionistisch werk.

Groep 2 concept ‘Eten bij de kunstenaar’: Een tentoonstelling over voedsel en eetcultuur in de 19e eeuw, tegenover onze huidige tijd. Voedselstillevens uit de Mesdag Collectie worden verbonden met hedendaagse kunst.

Groep 3 concept: ‘Verzamelaars verzameld in de Mesdag Collectie’: Een platform voor privé verzamelaars om hun collectie te tonen, in het museum en online. Een uitgebreid plan voor o.a. object registratie, educatie en participatie.

Tentoonstellingsplan

Na de pitch hebben de deelnemers ieder een functie/rol toebedeeld gekregen (meer hierover op de pagina Deelnemers) en zijn als een gezamenlijk projectteam vol enthousiasme aan de slag gegaan met het winnende tentoonstellingsconcept. De komende maanden is het projectteam hard aan het werk om een zo goed mogelijke tentoonstelling te ontwikkelen. Deze tentoonstelling, waarvan nu al zeker is dat er bijzondere nooit eerder geëxposeerde kunstwerken zullen worden getoond, is van 27 augustus t/m 30 oktober 2016 te bewonderen in de Mesdag Collectie. Het bezoeken waard!